Börja löpträna

Löpning är en fantastisk träningsform som nästan alla kan komma igång med. Att börja på rätt sätt är dock väldigt viktigt om man vill få bra resultat så tidigt som möjligt. 

Börja lugnt och försiktigt

Ett av de vanligaste nybörjarmisstagen är att springa för snabbt och för länge när man först ger sig ut. Även om man har bra kondition kommer nog kroppen inte vara vad vid löpning än och ökar risken för skador. Första veckorna är det bäst att hålla sig till rask gång och jogging. Efter ett antal veckor kan man sedan trappa upp till riktig löpning, men fortfarande i ganska lugnt tempo.

Stretcha bara efter passet

Det finns många åsikter vad gäller stretching i träning rent allmänt, men något vi åtminstone vet om stretching och löpning är att man inte vill stretcha före ett löppass utan efter. Stretchar man före har statistiken visat att man ökar risken för skador. Se också till att inte ta i för hårt under stretchingen.

Skaffa ett par löparskor

Många nybörjare har gjort misstaget att ge sig ut i skor som inte är anpassade för löpning. Detta är något man förr eller senare får ångra. En vanlig orsak till exempelvis löparknä är otillräckligt dämpning i skorna. Något som absolut kan uppstå med ett par vanliga skor. Resultatet kan då bli att man behöver professionell hjälp för att hantera problemet.

Mat och vatten

När man först börjar löpa bör man inte jämföra sina behov med något i närheten av professionella löpare. Till att börja med bränner löpning inte många kalorier, vilket betyder att man inte kommer behöva äta en massa extra kolhydrater eller liknande för att kompensera. Som nybörjare behöver man heller inte tänka på att skaffa sportdrycker eller liknande. Lite extra vatten innan man ger sig ut och släcka törsten efter passet kommer duga alldeles utmärkt.

Avslappnad i rörelserna

Under ett löppass är det viktigt att inte spänna musklerna i kroppen. Gör gärna en rutin av att skaka loss armarna och knyt inte nävarna. Hållningen är också något man vill tänka på. Det gäller att vara rak i överkroppen och inte börja sjunka ihop. Risken för detta ökar som man blir trött, så var extra uppmärksam på hållningen mot andra halvan av passet.

Spring inte när det gör ont

Träningsvärk och liknande är något man får acceptera som man börjar med en ny träningsform. Det kan ofta lyftas fram som ett bevis för att man jobbat hårt och verkligen aktiverat musklerna. Om det dock börjar göra riktigt ont och inte känns som träningsvärk brukar är det inget man ska försöka ”springa genom”. Vanligast är att uppleva smärta i knän och benhinnor. Vänta då med träningen någon dag och känn efter om det blir bättre.