Börja löpträna

Löpning är en fantastisk träningsform som nästan alla kan komma igång med. Att börja på rätt sätt är dock väldigt viktigt om man vill få bra resultat så tidigt som möjligt. 

Börja lugnt och försiktigt

Ett av de vanligaste nybörjarmisstagen är att springa för snabbt och för länge när man först ger sig ut. Även om man har bra kondition kommer nog kroppen inte vara vad vid löpning än och ökar risken för skador. Första veckorna är det bäst att hålla sig till rask gång och jogging. Efter ett antal veckor kan man sedan trappa upp till riktig löpning, men fortfarande i ganska lugnt tempo.

Stretcha bara efter passet

Det finns många åsikter vad gäller stretching i träning rent allmänt, men något vi åtminstone vet om stretching och löpning är att man inte vill stretcha före ett löppass utan efter. Stretchar man före har statistiken visat att man ökar risken för skador. Se också till att inte ta i för hårt under stretchingen.

Skaffa ett par löparskor

Många nybörjare har gjort misstaget att ge sig ut i skor som inte är anpassade för löpning. Detta är något man förr eller senare får ångra. En vanlig orsak till exempelvis löparknä är otillräckligt dämpning i skorna. Något som absolut kan uppstå med ett par vanliga skor. Resultatet kan då bli att man behöver professionell hjälp för att hantera problemet.

Mat och vatten

När man först börjar löpa bör man inte jämföra sina behov med något i närheten av professionella löpare. Till att börja med bränner löpning inte många kalorier, vilket betyder att man inte kommer behöva äta en massa extra kolhydrater eller liknande för att kompensera. Som nybörjare behöver man heller inte tänka på att skaffa sportdrycker eller liknande. Lite extra vatten innan man ger sig ut och släcka törsten efter passet kommer duga alldeles utmärkt.